Lecznicze rośliny od wieków wykorzystywane są w naturalnych terapiach. Zioła i kwiaty to źródło cennych dla naszego organizmu składników, które usprawniają pracę narządów wewnętrznych, przeciwdziałają chorobom i  łagodzą problemy skórne. Jako element codziennej diety, zapobiegają również problemom trawienny. Z ziół uzyskuje się także olejki eteryczne, które mają bogate właściwości lecznicze.

Lecznicze rośliny z ogrodu

Rośliny o właściwościach leczniczych stosowane są przede wszystkim przy dolegliwościach przewodu pokarmowego i wątroby, układu nerwowego czy zmianach skórnych. Przykładem tego są nagietek lekarski, melisa i lubczyk ogrodowy.

  1. Nagietek lekarski – ma działanie przeciwzapalne oraz pomaga obniżyć cholesterol. Przyjmowany wewnętrznie łagodzi dolegliwości menstruacyjne, m.in. bóle głowy i stany osłabienia oraz pomaga przy nieżycie żołądka i jelit. Natomiast stosowany zewnętrznie leczy stany zapalne:
    • skóry,
    • gardła,
    • krtani,
    • spojówek.
  2. Melisa – to popularne zioło lecznicze najczęściej dostępne jest w formie suszonych liści, z których przygotowuje się napar. Świeża melisa może być spożywana na surowo, np. jako element domowych sałatek.
    • Ma właściwości uspokajające – wpływa na centralny układ nerwowy, dzięki czemu obniża poziom stresu oraz ułatwia zasypianie
    • Pomaga przy niestrawności
    • Może być wykorzystywana w aromaterapii – olejek eteryczny z melisy działa odprężająco.
  3. Lubczyk ogrodowy – ma wyrazisty, gorzkawo-ostry smak i zapach.
    • Reguluje pracę układy pokarmowego – stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i usprawnia trawienie
    • Ma działanie moczopędne – pomaga w nieżycie dróg moczowy i niewydolności nerek.

Lecznicze właściwości ziół kulinarnych

Zioła  są niezbędnym elementem naszej kuchni. Nie tylko dlatego, że dodają potrawom smakowitego aromatu, ale również ze względu na ich lecznicze właściwości i dobroczynny wpływ na organizm. Przedstawione poniżej zioła kulinarne to zdrowe przyprawy i doskonała alternatywa dla soli.

  1. Bazylia – pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu reguluje trawienie. Działa również przeciwzapalnie i antybakteryjne. Przypisuje się jej także pozytywny wpływ na układ nerwowy – uspokaja i poprawia nastrój.
  2. Oregano – znana również jako lebiodka pospolita. Wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga organizm w walce z wirusami oraz bakteriami. Podobnie jak bazylia, oregano przeciwdziała stanom depresyjnym.
  3. Estragon – nadaje potrawom lekko słony smak, dzięki czemu jest najlepszym, zdrowym zamiennikiem soli. Ta przyprawa zawiera dużą ilość witaminy A i C, a dodatkowo wspomaga trawienie.
  4. Majeranek – działa odkażająco na organizm oraz usprawnia trawienie. Natomiast masaż w wykorzystaniem oleju majerankowego odpręża i relaksuje.
Share.

Leave A Reply